Voorbereidingen wereldreis

Wat er aan vooraf ging

De voorbereiding heeft bij ons ruim een jaar geduurd. Eigenlijk is de bepalende factor de tijd die je nodig hebt om het geld bij elkaar te krijgen. In het begin denk je “hoe kom ut om”, maar eigenlijk gaat het dan toch heel snel voorbij (is de tijd van terugkijken niet altijd sneller voorbij gegaan dan die van vooruit kijken ?). De eerste gedachten kwamen na onze (2e) reis door Maleisië met onze (schoon)ouders. Er werd toen veel over gesproken van doen we het wel of niet. De belangrijkste uitspraak was van een andere wereldreiziger die we op Pulau Kapas (Maleisië) spraken : je moet er of nooit meer over praten of je moet de knoop doorhakken en het gewoon doen.

Hakken
Wij hakten de knoop door.

Onze voorbereidingen zijn officieel van start gegaan met het kopen van het “het handboek voor de wereldreiziger” geschreven door F. Timmerhuis. Vele andere reizigers schreven over “een onmisbaar boek”. Dat lijkt ons ietwat overdreven daar het erg globaal geschreven is. Uiteraard staan er dusdanig veel voldoende tips in dat het zeker handig is om erbij te hebben, maar denk niet dat je met alleen dit boek je reis kunt voorbereiden. We lazen over “routes” en wat te doen met je “huis”, over verzekeringen en je gezondheid, wat neem je mee ? en vooral “hoeveel geld heb je nodig” ?. Aangezien we in januari 2001 al geboekt hadden voor een 4-weekse vakantie in Nepal (november-december 2001) werd er eigenlijk al direct begonnen met het sparen. Uitgangspunt was de “regel” dat een wereldreis ongeveer € 45 per persoon per dag kost (inclusief reizen door noord en zuid Amerika). Ons reisplan is opgesteld om uitsluitend door ZO-Azië, Australië en Nieuw Zeeland te gaan reizen, en dus zouden we met dat budget ruim uit moeten komen, aangezien de andere stelregel is dat je ongeveer moet rekenen met ± € 500 per persoon per maand in Azië en ± € 1000 per persoon per maand in Australië en Nieuw Zeeland. Zie verder onder “financiën“.

Al deze maanden zijn niet bepaald full time besteed aan de voorbereidingen, meer met ups en downs. Wel blijkt er een vrij lange tijd nodig te zijn om je vaccinatieprogramma volledig te doorlopen (zie onderdeel gezondheid). Het opstellen van een to-do-list is ook geen overbodige luxe om er zeker van te zijn dat je niets vergeet.