De eerste hersenspinsels

Caroline & Arthur, oftewel…….de C&A-tjes

Wie wij zijn (2003) ?

Caroline, 36 jaar, doktersassistente van origine, maar ondertussen procescoördinator binnen de Arbo-unie West te Haarlem. Dat reizen, (winter)sporten en muziek een hobby zijn, zal niemand gek in de oren klinken. Zelfs een aantal keren als skate-reisleidster opgetreden en eigenlijk alles wat met “organiseren” en “doceren” te maken heeft zit haar in het bloed.

Arthur, 39 jaar, inkoper binnen de farmacie. Eigenlijk een (sport)idioot, triatleet (is eigenlijk hetzelfde), schaatser en ook gek op reizen en de wintersport.

Hoe het begon

Het begon allemaal in 1997, onze huwelijksreis. Een eerste kennismaking met Azië, Sri Lanka in dit geval met een paar dagen Malediven er aan vast gekoppeld. Nog niet met de rugzak maar wel vrij om te gaan en staan waar we wilden. We hadden een auto en een chauffeur. Klinkt duurder dan het was. Gewoon een “local” die veel wist en die ons in een Toyota met airco over Sri Lanka reed, waarheen wij maar wilden. Geweldig. De eerste Aziatische kennismaking was zeker niet verkeerd.

Niet meer over praten

Twee jaar later was het dan zover. Onze oom en tante woonden (nog) in Singapore en dus was dat dé gelegenheid om met de rugzak meer van Azië op te gaan snuiven. We hadden 4 weken waarin we veel van Singapore hebben gezien (wat een gids die tante zeg), vervolgens de eerste kennismaking met Maleisië en vervolgens Thailand. Helaas alles nog in vogelvlucht en niet genoeg tijd. De eerste tekenen van “langer” reizen doemen bij mij reeds op. Wil jij geen jaar reizen Car ? Nee, ik moet er niet aan denken. Okay, niet pushen dus. Een jaar later zijn we voor 3 weken naar Maleisië met mijn schoonouders (ja, ik heb wel een leuke schoonmoeder). Een fantastische vakantie, wederom de Taman Negara bezocht, DE Perhentian eilandjes, Cameron Highlands en Kuala Lumpur en weer waren de 3 weken zo om. En weer kwamen we mensen tegen die langer dan een jaar onderweg waren. We kregen de tip om er niet meer over te praten of om “het” gewoon te doen.

Eerste Stap

De knoop was nog steeds niet doorgehakt. In het jaar daarvoor hadden we op een trekking engelse gasten ontmoet die ons foto’s lieten zien van Nepal. De reis naar Maleisië was al beloofd maar voor 2001 stond Nepal op het programma. Een paar maanden voordat we zouden gaan zei Caroline tegen mij : “waarom gaan we eigenlijk niet een jaar?” Ik was aangenaam verrast want ik wilde al heel lang. Het lange verhaal kort maken : de knoop werd doorgehakt en de eerste voorzichtige plannen werden gemaakt en het “handboek voor de wereldreiziger” (van F. Timmerhuis) werd gekocht, de 1e stap was gezet. Nepal was onvergetelijk en zou sowieso in het jaar worden opgenomen. Eerst waren er nog plannen voor 6 maanden maar toen beide werkgevers geen sabbatical wilde geven was het “jaar reizen” al snel een feit en kon de echte voorbereiding gaan beginnen. Hoe zo’n voorbereiding eruit ziet ? Dat lees je onder voorbereiding