Laos

Deel

Laos als toetje ?

Wie zal het zeggen. Moet een fantastisch land zijn en heeft tevens erg veel te bieden. Ik hoop dat alles gaat lukken zoals we het ongeveer gepland hebben.

Laos……..speeboaten, trekking en tempels

Bangkok – Chiang Mai – Luang Prabang

Goed, na Cambodja dus toch naar Laos als echte afsluiter van een onvergetelijke reis. Via een snelle pitsstop met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai en daar de trip en visum naar Laos regelen. We vonden het voor ons bekende guesthouse en de bekende dame van de travelagency die meteen weer moest lachen toen ze ons na 7 maanden weer zag relaxenen in 10 minuten was de visumaanvraag geregeld als ook het transport t/m Luang Prabang. Vervolgens konden wij nog ff 2 dagen relaxen aan een ook al bekend zwembad 🙂 Toen dus met de minivan naar de grens waar we moesten overnachten want de boot gaat alleen ‘s-ochtends. Prima kamer en goed eten…..thaise gewoonte. De volgende dag keurig naar de grens gebracht en met het bootje baar de overkant van de Mekong, de grens van Thailand en Laos aldaar.

We gingen met de speedboat naar Luang Prabang….dat hebben we geweten. Inderdaad een speedboat maar nul ruimte. Een vakje waar een kind van 6 net aan in past, dus wat moet zo’n westerling van 1.90 daar dan ? Afijn, na 6 uur met helm op, want je gaat met ongeveer 80 km/u over zeer laag staand water en tussen de rotsblokken door ( helpt zo’n plastic helmpje dan nog ?), was het leed geleden en stonden we aan de oever vlak bij Luang Prabang (= LP), maar uiteraard moest er weer onderhandeld worden voor de tuk-tuk. We hadden 3 Israëliers bij ons, dus dat was snel geregeld 🙂

De trekking

In Luang Prabang een leuk guesthouse gevonden en eerst maar eens een echt Lao biertje genomen. Die avond naar een zeer leuke nightmarket met veel handicrafts en dus kom je weer met spullen thuis die eigenlijk niet in je rugzak passen zoals 2 lampionachtige lampen. De volgende dag weer eens heerlijk ‘Wat’-gelopen en de highlights van Luang Prabang bezocht zoals een tempel op een berg en het Royal Museum. ‘s-Avonds lekker gegeten en de volgende dag met de bus naar Udoum Xai en daarna door naar Phongsaly waar we een trekking wilden lopen om dan o.a. de hilltribes te bezoeken. In Udoum Xai hadden we een leuke tussenstop met een bezoek aan en klooster en wat engelse les geven aan een monnik bij zonsoondergang op de trappen van een stupa.

PhongsalyIn Phongsaly was de trekking snel geregeld, alhoewel……we moesten eerst nog naar het toeristenbureau waar we zelf mochten bepalen wat we wilden en kondn betalen. Uiteraard zat er een addertje onder het gras want later wilde de gids het verschil hebben van het bedrag wat we in 1e instantie met hem hadden afgesproken 🙁 De gids was helaas nog geen echte ervaren gids, maar de trekking in zijn algemeenheid staat dan ook nog in de kinderschoenen in Laos.

De trekking zelf was loodzwaar, zwaarder dan in Nepal, maar de bezoeken aan de verschillende tribes maakte wel erg veel goed. Het is heel apart om de Ahkavrouwen van het touristische Chiang Mai nu in hun eigen leefomgeving te zien. Overal waren de kinderen dolenthousiast en bang voor de camera. Overal hadden we bekijks, ongeacht of we tanden gingen poetsen, water filteren of wassen, er stonden er zeker 20 om ons heen. Helaas bracht de gids ons weinig met deze locals in contact en dus vroegen we zelf maar het 1 en ander. Na ruim 3 dagen waren we behoorlijk gesloopt, ook al vanwege het eenzijdige en karige voedsel op deze trek en dat met 7 a 8 uur lopen per dag……

Terug naar Luang Prabang

Luang PrabangMeteen de dag na de trekking wilden we met de boot terug naar Luang Prabang, dat moest voor weinig te regelen zijn. Met veel geluk kregen we inderdaad een boot voor het 1e traject voor $6 pp terwijl iedereen ons $60 wilde laten betalen. Ze probeerden ons de volle boot te laten betalen zodat elke extra passagier extra winst was……dat ging m.b.v. een local gelukkig niet door. Het 2e deel was voor iedereen een vaste prijs en zo stonden we rond de middag in Nong Khiaw, alleen nog even een busje regelen naar Luang Prabang. Die ging dus niet meer bij aankomst om 3 uur. De volgende dag om half 9. We hadden de rugzakkies gemeld dat we de 6e in Luang Prabang zouden zijn, dat wordt dus de 7e…….alsnog 3x=scheepsrecht ? We vinden inderdaad een briefje, zien ze die dag nog bij de watervallen en eten in het 3e aziatische land met elkaar.

VientianeNaar de finish………Vientiane

De volgende morgen met z’n 4-en naar de ‘alms’ van de monniken en dan echt afs heid nemen…….tot in Nederland, das op zeker. Wij ontbijten en nemen de bus naar Vientiane voor de laatste 2 dagen Laos. Het is een heerlijk rustige hoofdstad vergeleken met de andere aziatische hoofdsteden die we al bezocht hebben. Er zijn niet al teveel bezienswaardigheden, maar de dingen die er zijn zijn de moeite waard en we hebben zo nog 2 leuke dagen gehad. Over de friendshipbridge gaan we terug naar Thailand met een gevoel van ‘het reizen zit er nu echt op’. Nog wat relaxen in Bangkok en dan op naar……..de Velser…….nog wat.

Reacties zijn gesloten.