Dag 2 naar Refugio Viados

Deel

Gisteren aangekomen in de Refugio Estos en vandaag 9 oktober ging de tocht verder naar Refugio Viados. Ik zal even herhalen wat er op de website van de organisatie stond : Vanuit de Refugio de Estós stijg je verder naar een pas op ongeveer 2600 meter. Daarna een lange, geleidelijk afdaling naar de Viadós-hut op 1750 meter, gelegen in de schitterende Valle de Chistau. Zuivere wandeltijd 4,5 a 5,5 uur.

Op zich prima te doen zou je zeggen, maar kijk straks even naar de foto’s. Wij gaan niet snel een uitdaging uit de weg, hebben echt veel meerdaagse trekkings in Nepal gelopen en beschikken over een bovengemiddelde conditie. Maar waarschijnlijk begrijpen wij de term “bergwandelen” niet goed, met name het “wandelen”. Wij hebben namelijk precies 2x 3km gewandeld, de rest was voor ons “klauteren” en superlastig afdalen. Snelle rekensommen leren dat wanneer je over 1 km ongeveer 150 meter stijgt je dus een gemiddeld percentage hebt van 15%. Dat waren de makkelijke stukken.

Maar wij zijn geen klagers en dus dachten we na het klimmen dat de geleidelijke afdaling ging beginnen. Met de trekkings van Nepal in het achterhoofd werd dat lekker wandelen naar de 2e hut. Helaas, het werd zwaar en technisch, voor ons dan in ieder geval. 

Ik heb niet veel keer 1 km in 1 uur gedaald en al helemaal niet “geleidelijk”. Dat we daar wat gevloekt hebben laat zich raden. Zeker meer dan de helft van de totale tijd was het klauteren, klimmen en proberen weer heel beneden te komen via giga rotsblokken, keien en ander gesteente. Maar laten we vooral niet vergeten dat het ECHT een hele mooie tocht is.

De uitzichten waren overweldigend maar onze mindset die wij van te voren hadden was anders. Wellicht een niet goede voorbereiding dan wel onwetendheid, dan wel de info die we kregen via de organisatie voordat we geboekt hadden.

Het verblijf in die 2e hut was prima maar we hadden weer super lage stapelbedden. Het eten was perfect en ook leuk gezelschap. Hoe grappig is het om met allemaal Spanjaarden te eten en dat er dan opeens iemand in het Nederlands vraagt of we het leuk vinden? Ja, ze had in Delft gestudeerd en in Haarlem gewoond. Hilariteit alom dus. Om 9 uur lagen we weer in bed, morgen was DE dag van de 8 uur netto wandeltijd………..dus wij zouden zeker een uur of 10 onderweg zijn. De wekker stond op 06.30. Weten hoe die 3e dag verliep? Ik vertel het hier.

Reacties zijn gesloten.