De Gezondheid

Een verre reis vraagt om zorgvuldige voorbereiding, ook op het gebied van gezondheid. Omdat we natuurlijk gezond willen terugkomen, nemen we zelf een aantal maatregelen voor, tijdens en na de reis. Hierdoor proberen we de kans op ziekte zo klein mogelijk te houden, zodat we zo optimaal mogelijk van onze reis kunnen genieten.

SARS (Severe Acute Respiratory Syndroom)

Wij houden de ontwikkelingen van SARS in Azië nauwkeurig in de gaten via de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport

Vaccinaties

Af en toe moet je wat geluk hebben in het leven. Caroline werkt al ruim 8 jaar bij de Arbo-Unie en heeft een ruime werkervaring in het ziekenhuis opgedaan. Hoe dicht kun je bij het vuur zitten. Ook wij hebben alle adviezen, raadgevingen en andere zaken op internet gelezen, zowel van de GG&GD als andere wereldreizigers.
Wij hebben er voor gekozen niets op de site te zetten over dit alles, want het is zo afhankelijk waar je naar toe gaat, wat je eventueel al aan inentingen van vorige reizen hebt gehad (sommige cocktails/boosters zijn 15 jaar geldig) en meer van dit soort zaken. Bepaal voor jezelf waar je heen gaat en laat je informeren door Tropenzorg en/of de GG&GD en je gaat met een gerust gevoel op reis.
Overigens wordt de ziekte van Lyme veroorzaakt door een tekenbeet. Om je te beschermen dien je bedekkende kleding te dragen, insectenwerend middel te smeren en dagelijks je lichaam te controleren en teken te verwijderen met een tekenpincet.

De kosten van de vaccinaties

Per consult brengt de GGD consultkosten in rekening. Deze kosten zijn terug te vinden op de site van de GGD en kunnen per provincie verschillen

In 2002 waren dit onze kosten, wel leuk om te zien hoe alles in de loop der jaren is veranderd.
(per 1/9/2002):

Consult per volwassene € 23,50
Consult per kind tot 18 jaar € 15,00
Recept malariatabletten € 15,00
   

Daarnaast worden kosten voor benodigde vaccins in rekening gebracht. De beschermingsduur en kosten van de vaccins zijn:

DTP15 jr.€ 11,50
Gele Koorts10 jr.€ 22,50
Havrix 720 (hepatitis A)10 jr., na 2 vaccinaties à€ 31,50
Havrix 1440 (hepatitis A)10 jr., na 2 vaccinaties à€ 45,50
Twinrix (hepatitis A en B)10 jr., na 3 vaccinaties à€ 48,00
Hepatitis B15 jr., na 3 vaccinaties à€ 26,50
Mencevax ACWY (meningitis)3 jr.€ 24,00
Pneumovax6 jr.€ 18,00
Polio plain15 jr.€ 8,50
Rabiësvaccin2 jr.€ 65,00
Typhim/Typherix (buiktyfus)3 jr.€ 20,00
Vaccinatiebewijs € 2,00
Proeftabletten malaria € 4,50
Cholerastempel gratis
HIV-test € 23,50

(prijswijzigingen voorbehouden)
Bron : GGD

Medicijnen en Malaria
Wat is Malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een muggenbeet in het lichaam komen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op, zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Hoe voorkomt u Malaria?

Dit kan door bescherming tegen muggenbeten en gebruik van antimalariamiddelen (chemoprofylaxe).

Bescherming tegen muggenbeten.

Muggen die malaria overbrengen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopgang. U kunt zich tegen muggenbeten beschermen door de volgende maatregelen te nemen:

 • gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net.
  Een geïmpregneerd net wordt speciaal aanbevolen:
  1. bij bezoek aan gebieden met resistente malaria tropica,
  2. bij kwetsbare reizigers (zwangeren, kinderen, e.a.),
  3. bij personen die reizen onder primitieve omstandigheden;
  4. bij langverblijvers.
 • draag van zonsondergang tot zonsopgang bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken);
 • bescherm onbedekte lichaamsdelen (gelaat, handen en enkels) met insectenwerende middelen. Er zijn diverse middelen in de handel. Voor gebruik op de huid zijn middelen met DEET (diethyltoluamide) het meest geschikt.
Aanbevolgen vaccinaties en anti-Malariamaatregelen

Onderstaand overzicht is slechts een algemeen overzicht voor de diverse mogelijkheden. Het zijn richtlijnen voor het gebruik van vaccinaties als je op reis gaat naar Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Oceanië, Azië en Oost-Europa. Voor een advies voor je specifieke reisdoel moet je echt contact opnemen met een GGD, vaccinatiebureau of je huisarts.

Anti-Malaria pillen

De maatregelen die je tegen malaria moet nemen zijn dus afhankelijk van je reisdoel en je reisduur. Uiteraard spelen je individuele factoren zoals je gezondheid ook een rol. Naast een goede bescherming tegen muggenbeten worden in het algemeen de volgende middelen aanbevolen:

 • In gebieden zonder resistente malariaparasieten wordt Paludrine® (proguanil) geadviseerd
 • In gebieden met een heel beperkte aantal resistente malariaparasieten wordt de combinatie van chloroquine en proguanil geadviseerd.
 • In gebieden met resistente malariaparasieten wordt Lariam® (mefloquine) geadviseerd. Bij een verblijf tot maximaal 4 weken in een malariagebied, kan ook voor het nieuwe middel Malarone® (atovaquon + proguanil) gekozen worden.

De alternatieven die gegeven kunnen worden (navragen bij Tropenzorg) zijn afhankelijk van het gebied:
Nivaquine® (chloroquine), de combinatie van chloroquine en proguanil en doxycycline.

Voor sommige reizen zal in overleg met het vaccinatiecentrum aanbevolen worden om een noodbehandeling tegen malaria mee te nemen. Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden om uitsluitend anti-muggen maatregelen te nemen en dan geen anti-malariapillen te slikken.

Voordat dit nou een kopie van de gezondheids.pagina wordt verwijzen we je voor extra info graag door naar de site van tropenzorg, GGD of inderdaad de gezondheids.pagina

wijzig