Portugal

oktober – november 2023

Portugal

Leave nothing but footprints
Take nothing but pictures

18 – 19 – 20 oktober

We staan op een normale tijd op, zonder wekker te zetten, en besluiten een croissantje te halen bij de bakker  om daarna te beginnen aan de reis naar Portugal. Alle luiken zijn dicht, water is afgesloten en bijna alles van het bedrijf staat al in de winterstand. Met een croissantje en een kop koffie op weg richting Zuidwest Frankrijk. We besluiten niet binnendoor te rijden ondanks dat we maar 500km hoeven te rijden tot aan de eerste overnachting. We rijden het in 3 delen van 500km, tijd genoeg. Bij “ons wijnboertje” ten Zuiden van Angouleme maken we een korte stop om even iets op te halen en af te geven. Daarna cruise control aan en  richting Vitoria-Gasteiz.

Eenmaal bij de grens van Spanje is het 25 graden en we besluiten om in Spanje even het plaatsje Irun in te gaan, we hebben tijd zat. Hier zijn we vorig jaar geweest toen we een paar dagen in Hendaye waren. Super schattig plaatsje, zowel Hendaye als Irun. In de laatsgenoemde even heerlijk op een terrasje gezeten om daarna weer verder te reizen. Mooi op tijd waren we in Pobes en een super vriendelijke eigenaar verwelkomde ons. Keurige kamer en badkamer en ook nog eens ideaal gelegen, dachten we.

In de avond wat gegeten op een nabij gelegen camping…..hahaha……en toen terug naar de kamer want we waren toch wel moe. Via de NLZIET app naar hunted gekeken en ruim een uur later gaan slapen. Opeens schrok ik wakker want er reed een lange goederentrein door de gang. Tenminste zo klonk het. Toch niet helemaal ideaal gelegen. Uiteindelijk redelijk geslapen en na een meer dan prima ontbijt op pad voor deel 2. Op de weer app hadden we al gezien, en gisterenavond in het journaal gehoord, dat het bar en boos zou worden in heel Spanje. Uiteindelijk alleen het laatste uur ehte stortregen gehad.

Gauw een tapasbar in en wat eten en drinken besteld. Wij dachten en broodje omelet, maar dat werd een half stokbrood omelet. Nou ja, honger gestild zullen we maar zeggen. Ondertussen kwam het nog steeds met bakken uit de lucht. In een sprint naar de auto, toch doornat, en hup naar het hostel. Ik had een goede uitgezocht. Met restaurant, wifi en privé parking. Bij navraag waren de antwoorden “ no, restaurant closed” – “ no parking”  –  “ wifi in room”  ……. Maar dan voor 1 apparaat. Perfecto.

Dus terug het stadje in en wat een goede keuze was dat. Een onwijs gezellige bar-resto gevonden waar we onszelf goed getrakteerd hebben op koffie-thee-bier-wijn-pintxos-tapas-nog meer bier en wijn en tot slot ook nog heerlijke kip. Toen we uiteindelijk de rekening gingen betalen was het zo weinig dat we toch maar zijn gaan vragen of hij niet iets vergeten was. Uiteindelijk bleek dat hij 1 wijn en 1 bier vergeten was….. we hebben bijbetaald en hij bedankte ons heel hartelijk.

Het is dan 20 oktober en we gaan voor het laatste stukje naar Sines. Zon en regen wisselen elkaar af, maar uiteindelijk komen we met 21 graden aan bij ons meer dan schattige huisje. Meteen een nacht extra geboekt, want zondag zouden we beginnen met lopen, maar dan regent het bijna de hele dag. Superleuk dorpje met heel veel restaurantjes en barretjes. Wij vermaken ons wel tot maandag.

Volgende verslag komt dus op het andere tabblad te staan want dan zijn we aan de trail begonnen.

  • september 2023

Dit jaar, 2023, wordt het jaar van mijn eerste bezoek aan Portugal. Caroline is er in een ver verleden al eens geweest (Albufera). Maar deze keer geen strandvakantie voor ons. En dat was het vorig jaar ook al niet. We gaan beginnen met een rustige reis in 3 etappes naar Sines. Daar met de bus naar Lagos om vervolgens met de Fishermenstrail te beginnen. Die eindigt weer in Sines. Hoe logisch.

Het verslag met bijbehorende foto’s vind je (later) via het aparte hoofdstuk fishermenstrail in het tabblad Portugal. Wat er na de trail gaat gebeuren? Geen idee, we gaan op ontdekkingsreis in Portugal, hoe leuk is dat. Uiteraard is het land te groot om “even” te gaan ontdekken, en dus blijven we in de streek die Alentejo heet. Maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat we na de tral nog even relaxen aan het strand en dan teruggaan naar Le Petit Mas d’ ile. Genoeg te doen daar.