Geldzaken

Hieronder hebben we toegelicht om wat voor een budget het gaat en hoe we dat meenemen. Wat we buiten beschouwing hebben gelaten zijn de kosten die we van te voren al hebben gemaakt in verband met de reis. Het gaat om onder andere inentingen, malariaprofylaxe, thermisch ondergoed, kleding in ’t algemeen, waterzuiveringsmiddelen, geïmpregneerde klamboe etc..

Het reisbudget

Om het reisbudget te kunnen bepalen, zul je je eerst moeten verdiepen in “de kosten per land”. Wat kost aldaar een overnachting, het eten en het vervoer. Van een paar landen wisten wij het uit ervaring, opgedaan van eerdere reizen (Maleisië, Thailand, Singapore en Nepal). Ook op de sites van andere reizigers kun je het 1 en ander vinden, alhoewel er toch weinig waren die NA hun reis de daadwerkelijke uitgaven gespecificeerd hadden. Wij zullen proberen dit wel te doen.

Onder “reisverslagen” zal je na verloop van tijd kunnen vinden wat onze werkelijke uitgaven waren in dat land. Uiteraard hebben we nu een budget opgesteld waarmee we denken het te moeten redden. Dit budget is geheel afhankelijk van wat voor “type” reiziger je bent. Ben je een “luxe reiziger” of meer een “back 2 basic” Je zult begrijpen dat dit voor het grootste gedeelte je uitgavenpatroon zal bepalen. Wij gaan uit van het “Timmerhuis” boekje en rekenen met ± € 500 pp per maand in Azië en € 1000 pp per maand in Australië en Nieuw Zeeland. Dit is dan op basis van het gebruikelijke openbaar vervoer (geen extra vluchten) , je eten en de overnachting. We hebben wat extra budget voor “overige” uitgaven zoals duiken, extra vluchten en meer van dat soort zaken.

We zullen proberen steeds de balans per land op te maken na het verlaten van dat land en uiteraard vermelden we de nodige wetenswaardigheden in onze reisverslagen die met regelmaat op de site zullen verschijnen.

Het uitgeven van het reisbudget

Dat het uitgeven niet moeilijk zal zijn is een overbodige opmerking, maar hoe ga je het uitgeven ? Alles contant meenemen is natuurlijk geen optie. Wij kozen beide voor een creditcard van de postbank omdat we daar onze rekening al hadden lopen. Tevens beschikken we over internet girotel zodat we ons totale budget zo lang mogelijk op de spaarrekening kunnen laten staan.

Tja, het is 2003 als wij vertrekken en dus….. ga je uiteraard niet op pad zonder de overbekende “Traveler Cheques”, verkrijgbaar van zowel Thomas Cook als van American Express. Beide hebben een goede naam en wij hebben nog nooit moeilijkheden ondervonden 1 van beide in te wisselen. Koop je cheques wel op beide paspoorten en dus niet alles op 1 naam. Wordt er iets gestolen uit de ene rugzak dan heb je in ieder geval meteen nog de andere cheques en kan je zonder al te veel stress de ”herlevering” gaan regelen.

Uiteraard neem je last but not least ook je normale pinpas met maestro-vignet mee. Die is anno 2018 bijna overal ter wereld te gebruiken en blijft toch het makkelijkste middel om geld mee op te nemen